Szczerze mówiąc,
mam mały kłopot, bo w Japonii nie jest to zbyt popularna ryba. Znam wiele
przepisów na potrawy z ryb, ale konkretnie na śledzia – ani jednego.
Śledzie w Japonii
poławiano na Hokkaido, ale było to dość dawno – od drugiej połowy XIX w. do lat
pięćdziesiątych XX w. Podobno w najlepszym 1897 roku złowiono prawie 1 mln ton.
No nic, skoro nie
znam przepisów, poszukałam w internetach i udało się, znalazłam.
Podam dzisiaj dwa.
Oba pochodzą z serwisu internetowego cookpad. Można tam
znaleźć setki przepisów, oczywiście nie tylko na śledzie, zamieszczonych przez
użytkowników. Naprawdę jest w czym wybierać. Niestety, serwis
dostępny jest tylko w języku japońskim.
Pieczony śledź
z rzodkwią daikon i chrzanem wasabi
![]() |
źródło |
Składniki:
Śledź 3 sztuki
Pasta wasabi (w
tubce) 2 łyżki (1 łyżka = 15 ml)
Japońska rzodkiew
daikon 300 g
Sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
1. Sprawiamy śledzie: usuwamy łuski,
wnętrzności i skrzela. Płuczemy ryby i osuszamy.
2. Pieczemy śledzie na grillu.
3. Rzodkiew ścieramy na tarce z małymi
oczkami i lekko odciskamy.
4. Do miski wkładamy pastę wasabi i rozcieramy.
W trzech porcjach dodajemy startą rzodkiew i dobrze mieszamy.
5. Nakładamy rzodkiew z wasabi na upieczone
gorące śledzie i polewamy sosem sojowym do smaku.
>> Przepis
zamieszczony w serwisie cookpad przez olive11.
Nishin-no
namero
![]() |
źródło |
Nishin to śledź,
a namero znaczy wyliż, poliż. Hmm, jak to będzie po polsku? „Wyliż po śledziu”,
„śledziowe wylizywanie” ?
Dziwna nazwa, ale
znaczy, że potrawa jest tak pyszna, że aż wylizuje się talerz po zjedzeniu :)
Składniki:
Surowy śledź 2 sztuki
Miso 50g
Korzeń imbiru 30g
Por lub
szczypiorek (drobno pokrojony) 30g
Liść shiso (zielony) 1 szt.
Przygotowanie:
1. Sprawiamy śledzie. Po usunięciu łusek i
wnętrzności, i po odcięciu głowy, dzielimy ryby wzdłuż na trzy części (filet –
ości (kręgosłup) – filet). Po japońsku taki sposób przygotowania ryby nazywa się sanmai oroshi
(instrukcja na filmiku z YT na przykładzie makreli)
2. Usuwamy ości (te większe z części
brzusznej i inne drobniejsze) i skórę. Kroimy drobno.
3. Siekamy nożem pokrojone śledzie.
4. Dodajemy miso, imbir i pora, i siekamy do
momentu aż składniki się wymieszają.
5. Na talerz kładziemy liść shiso, a na liść
- posiekane śledzie.
>> Przepis
zamieszczony w serwisie cookpad przez yuukitamagawa.
Dajcie znać, czy spróbowaliście przyrządzić
i jak smakowało :)
Bardzo byłam ciekawa tych przepisów, ale przyznam, że jakoś nie mam odwagi spróbować:))
OdpowiedzUsuńPasta wasabi w tubce zawsze wydawała mi się produktem całkowicie sztucznym. Kiedyś przeczytałam nawet że jej skład to zestaw bardzo dziwnych produktów. Nie miałam okazji zweryfikować tej informacji...
Czy wasabi w proszku i w tubce stosuje się zamiennie?
Szczerze mówiąc nie interesowałam się nigdy składem pasty wasabi w tubce, mimo że używam od bardzo dawna. Po Twoim komentarzu zajrzałam do skłądu pasty, która mam w domu i rzeczywiście, oprócz samego wasabi są jakieś dodatki, ale czy dziwne, to trudno powiedzieć. Musiałabym dopiero je po kolei posprawdzać. Skład oczywiście zależy od producenta.
UsuńJapońskie wasabi jest bardzo drogie, więc w tych popularnych pastach wasabi czy wasabi w proszku stosowany jest albo wyłącznie zwykły chrzan, albo chrzan z dodatkiem japońskiego wasabi.
Wasabi w proszku i pastę niby można stosować zamiennie, ale ze względu na inną konsystencję nie zawsze się da. Jeśli ktoś woli proszek a potrzebuje pasty, to musi najpierw ją sobie z proszku zrobić dodając wodę i ucierając.
Najlepiej byłoby uzyć wasabi w korzeniu i samemu sobie utrzeć :)
Ja to do gatunku wygodnych należę.Jak mam ochotę na rybę ,to sobie jakąś przyrządzoną już kupuję
OdpowiedzUsuńDobry sposób :)
UsuńNIe trzeba się bawić w odcinanie głowy czy filetowanie.
Dziękuję Ci bardzo za te przepisy! To miłe z Twojej strony! Śledzia na ciepło jeszcze chyba nie jadłam, więc wypróbuję przepis z rzepą i na pewno dam znać, co mi z tego wyszło ;)) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNie ma za co :)
UsuńBardzo jestem ciekawa jak Ci wyjdzie.
O nie! Na sledzie to mnie na pewno nie namowisz :(
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń